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Abstract: 

Q. When do asbestos warning signs have to be posted at asbestos landfills, where must 
they be located, and for how long must they be maintained? 

A. Section 61.151(b) of the asbestos NESHAP specifies the requirements concerning 
asbestos warning signs. This section provides that if barriers are maintained according to 
(a)(2) or (a)(3), warning signs are not required. However, the closure plan must also comply 
with state and local regulations which may be more stringent. 

Letter: 

Mr. Andrew McGilvray

Department of Public Works

715 Princess Anne Street

P.O. Box 7447

Fredericksburg, VA 22404-7447


Dear Mr. McGilvray:


This is in response to your June 12, 1995, letter requesting clarification to several questions 

on the applicability of the asbestos National Emission Standards for Hazardous Air 

Pollutants (NESHAP) to the closure of a landfill that accepted asbestos-containing waste 

material. 


You stated that the landfill operated until 1988, when municipal waste disposal was 

terminated. During the time that the landfill operated, bagged asbestos-containing waste 

material was disposed of in a pit, fifteen feet deep, and covered with, approximately, seven 

feet of fill material, prior to closing the landfill. During closure, the asbestos disposal area 

received an eighteen inch clay cap with two feet of a vegetative layer on top of the cap. 

Additionally, the area has been seeded, and a growth of grass is covering the area. An 

access control fence was erected along the length of the property line adjacent to a 

residential area, as well as along the access road to the landfill. "No Trespassing" signs 

have been installed, and the access gates are kept locked. Residents have complained 

about the asbestos warning signs at the site. These have been erected as required by 

paragraph 8.1.E.7.b of the Virginia Solid Waste Management Regulations (VR 672-20-10). 


You specifically ask if the asbestos warning signs can be eliminated from the closure plan, 

or if not, can signs be posted only at the entrance to the asbestos disposal area? 

Additionally, you ask that if the warning signs are required, how long must they remain in 

place? 


Unless a natural barrier adequately deters access

by the general public, install and maintain warning

signs and fencing as follows, or comply with paragraph

(a)(2) or (a)(3) of this section.


Section 61.151(a)(2) states:


Cover the asbestos-containing waste material with

at least 15 centimeters (6 inches) of compacted

nonasbestos-containing material, and grow and maintain

a cover of vegetation on the area adequate to prevent

exposure of the asbestos-containing waste material.


Section 61.151(a)(3) states:


Cover the asbestos-containing waste material with

at least 60 centimeters (2 feet) of compacted

nonasbestos-containing waste material, and maintain it

to prevent exposure of the asbestos-containing waste.


Your closure plan appears to meets the requirements of sections 61.151(a)(2) and (a)(3). 

Therefore, you would not be required to meet section 61.151(b). However, local regulations 

(e.g., Virginia Solid Waste Management Regulations) are allowed to be more stringent than 

the Federal Regulations, and the closure plan must meet the local requirements, as well as 

the Federal requirements. 


This response was coordinated with the Office of Regulatory Enforcement (ORE) and the 

Office of Air Quality Planning and Standards (OAQPS). If you have questions, please 

contact Tom Ripp of my staff at (202) 564-7003. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Manufacturing, Energy and Transportation Division Office of Compliance 


cc: Asbestos NESHAP Coordinators

Regions I-X

Charlie Garlow, AED (2242A)

Susan Fairchild-Zapata, OAQPS (MD-13)



